Lisbeth Salander fra Stieg Larssons Millenium Trilogi

Lisbeth Salander

Avisernes oversigter over populære bøger er som regel opdelt i faglitteratur og skønlitteratur og hvilke bøger man finder på listerne skifter selvfølgelig over tid. Der er flere faktorer som spiller ind og ofte oplever en genre eller en forfatter en positiv cirkel, f.eks. er biografier populære for tiden, ligesom Dan Browns bøger var det for et par år siden fordi bogen “Da vinci-koden” fik skabt opmærksomhed omkring forfatteren og hans bøger derfor blev populære. Forlag og boghandlere har også indflydelse på om en bog bliver populær, men som hovedregel skal bogen først og fremmest være god og godt skrevet.

Blandt de mest populære bøger finder man kogebøger, slankebøger og selvudviklingsbøger indenfor faglitteraturen, mens romaner, krimier og spændingsbøger, som f.eks. Stieg Larssons Milennium Trilogi, topper listerne over de mest populære skønlitte værker.

Bøger om helse er altid populære, der udsendes hele tiden nye påstande om en madvares gode og dårlige egenskaber, vi har set det med mælk, hvor bøgerne i “Kernesund Familie” serien skabte voldsom debat og søger man på Google vises der da også resultater som anbefaler mælk og resultater som anbefaler at man holder sig fra mælk. Der er således basis for at udgive helsebøger hele tiden, men nye strømninger og anbefalinger og disse bøger bliver ofte meget populære.

Selvudviklingsbøger, bøger om at coache sig selv, udvikle sine mentale evner, m.v. er også en populær genre. Ligesom med diskussionerne af helse i kosten, hersker der også på dette område mange og ofte modstridende teorier om hvordan man opnår lykke, ro, selvværd, øget intelligens og beslægtede emner.

Fagbøger udgives også i form af gør det selv bøger med tilhørende video, evt. med afsnit af gør det selv tv-serier, f.eks. udgivet af DR, hvor tips til at selv at lave håndværkerarbejdet og gode råd til hvordan man kommer videre. Ellers hører kogebøger og havebøger til de mest solgte bøger og specielt kogebøger har gjort kokke som Jamie Oliver til mediestjerner med millionindtægter og fans over hele kloden. Havebøger går heller aldrig af mode og kan være rigtig inspirerende at kigge i inden haven skal have en tur.